SRPSKI
WhatsApp logo

Od 1. oktobra povećanje akciza za 8%

Pored alkoholnih pića, povećanje se odnosi i na duvanske prerađevine, naftne derivate i tečnost za punjenje električnih cigara.

Zašto je skupština Srbije usvojila Zakon o povećanju akciza?
Osnovni cilj je svakako podsticanje smanjenja konzumacije duvanskih i alkoholnih proizvoda, ali i povećanje prihoda države. Predviđa se povećanje za 4 milijarde dinara do kraja 2023. Ovaj zakon se primenjuje od 1. oktobra 2023. godine, s tim da je za deo odredaba predviđeno da se primenjuje kasnije od navedenog roka. U obrazloženju je istaknuto da je predloženo da se akciza na biogorivo i biotečnosti ne uvećava, jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju još uvek u razvoju, pa će se poreska politika oporezivanja ovih proizvoda detaljnije urediti nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata. 


Kako ovakva akcizna politika utiče na proizvođače JAP?
Ovakva akcizna politika će u mnogome uticati i na proizvođače JAP, odnosno akciza za kategoriju jakih alkoholnih pića, koja se plaćala u iznosu od 46.250 dinara na osnovicu, koju čini jedan hektolitar čistog alkohola meren na temperaturi od 20 °C, sada biti 49.950 dinara. dok će niskoalkoholna pića biti povećana na 24,99 sa do skoro 23,1 dinar po litru. Nova cena piva će biti 28,55 umesto dosadašnjih 26,44 dinara po litru. 
Obračun povećanja akciza će se vršiti tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženu u hektolitrima u gotovom proizvodu. Koristimo kolačiće da bi vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i stvorili ciljano oglašavanje.

Prihvatite samo potrebne kolačiće. Pročitajte više o našoj upotrebi kolačića.