SRPSKI
WhatsApp logo

Kazan sa viski kapom

Šta je viski i kako se viski pravi?
Viski je jedno od najpopularnijih pića današnjice čije ime je sinonim za ‘vodu života’. Viski je destilovano alkoholno piće koje nastaje fermentacijom žitarica. Različita zrna, kao što su ječam, kukuruz, raž i pšenica, koriste se za dobijanje različitih vrsta viskija.
Zrna žitarica ostavljaju se prvo u vodi da odstoje, dok ne proklijaju, pa se zatim suše na ugljenu. Nakon sušenja odvija se fermentacija, pa sledi nova destilacija i to u bakarnim kazanima. Tokom ove fermentacije koristi se kvasac, a proces fermentacije traje oko 60 sati. Kvasac se koristi kako bi se slad pretvorio u alkohol. Još dva puta se na isti način vrši destilacija. Viski ne sazreva u boci, samo u bačvama, tako da je starost viskija vreme između destilacije i flaširanja.
Osnovna podela viskija je na malt (od ječmenog slada) i grain (od bilo koje vrste žitarica). Kombinacijom ova dva dobija se vrsta blended, i ovoj kategoriji pripada najveći broj prodatih viskija. U poređenju sa alembic kapom, viski kapa olakšava i ubrzava ekstrakciju alkoholne pare.

Koristimo kolačiće da bi vam pružili najbolje moguće iskustvo na našoj web stranici i stvorili ciljano oglašavanje.

Prihvatite samo potrebne kolačiće. Pročitajte više o našoj upotrebi kolačića.